Vse občine skupaj

Privoščite si dvodnevni izlet po slovenski Istri in spoznajte skrite kotičke naravne in kulturne dediščine. Tokrat se iz mesta selimo na umirjeno podeželje slovenske Istre, vabimo k obisku krajinskih parkov in strnjenih istrskih vasi.
Vzemite si čas in Istro doživite z vsemi čuti in v vsej njeni čarobnosti. Izbrane lokacije so lahko vaš vodnik ali zgolj inspiracija za raziskovanje.

Dan 1 – opcija prevoza z morskimi prevozi iz destinacije do začetne točke

Do izhodišča (Seče) se lahko iz kateregakoli istrskega kraja pripeljete tudi z morskimi prevozi – z barko prek mobilne platforme za naročanje prevozov WAYV.

9.00 Sečoveljske soline
Priporočamo vodeni ogled Muzeja solinarstva, spoznavanje nesnovne dediščine solinarstva in tradicionalne pridelave soli v krajinskem parku Sečoveljske soline.

10.30 Nova vas nad Dragonjo
Slikovita gručasta vasica na visokem hribu šavrinskega gričevja, ki jo je na zemljevid Istre v 16. stoletju vrisal kartograf in korograf Pietro Coppo.

11.15 Sv. Peter
V vasi »Šupeter« kot jo imenujejo domačini si oglejte etnografsko zbirko, Tonina hiša,ki je značilna kmečka podeželska hiša severozahodnega dela Istre iz 19. stoletja ali prej.

12.00 Padna
Romantična istrska vasica, kjer si lahko izposodite električna kolesa in se odpravite na degustacijo oljčnega olja. Oglejte si še cerkev sv. Blaža in galerijo Božidarja Jakca.

Kosilo

14.00 Korte in Kaštelir
Največje naselje izolskega zaledja se ponaša s prekrasnimi razgledi, ohranjenimi vodnimi viri in arheološkim najdiščem kaštelir.

15.00  Vodni viri
Na poti obiščite izolske vodne vire, ki so nekoč predstavljali edini vir vode v zaledju. Obvezen postanek in ogled P’rile v Cetorah in Frate v Kortah. Oba vodna vira imata značilno zgradbo –pipo za svežo pitno vodo, korito za živali in za pranje perila.

15.45 Medljan
Na turistični kmetiji si oglejte tipično istrsko kažeto – prostor, v katerem so vpreteklosti hranili poljedelsko orodje, lokalni kmetje pa so v njih našli zavetje pred nevihto ali poletno pripeko.

17.00 Arheološki park Simonov zaliv
V življenje Rimljanov se boste lahko odpeljali v izolskem arheološkem parku,kjer so na ogled ostanki obmorske rezidencialne rimske vile z gospodarskim poslopjem in največje pristanišče iz istega časa.

 

Dan 2 – opcija prevoza z morskimi prevozi iz Izole do Kopra

Iz Izole do Kopra se lahko pripeljete tudi z morskimi prevozi – z barko prek mobilne platforme za naročanje prevozov WAYV.

9.00 Škocjanski zatok
Naravni rezervat – raj za številne živalske in rastlinske vrste, kjer med drugim naštejemo kar 259 različnih vrst ptic.

10.30 Hrastovlje
Mediteranska vasica, ki je mednarodno poznana po freskah lokalne cerkve, poimenovanih Mrtvaški ples. Poslikava v cerkvi se uvršča v sam vrh bogate zakladnice srednjeveškega stenskega slikarstva na Slovenskem.

11.30 Zanigrad
Istrska vasica brez stalnih prebivalcev je močno vpeta v Kraški rob. Tu najdemo ostanke gradu, ki je nekdaj predstavljal najvišjo utrdbo nad dolino reke Rižane. Prav iz utrdbe izvira tudi njeno ime –»zadnji grad« – zadnje ležeča utrdba.

11.45 Podpeč
Vas, ki je od daleč videti kot peč, je bila v zgodovini obveščevalno-varnostna postaja na poti, ki preči Kraški rob. Danes je tu še vedno mogoče videti 17 metrov visoki obrambni stolp.

Kosilo

14.00 Črni kal
Črni Kal – vasica z bogato zgodovino, pomembnimi arheološkimi najdišči in kulturnimi ostanki iz paleolitskega obdobja.V apnenčastih prisojnih stenah nad vasjo se je pisala zgodovina prostega plezanja v Sloveniji, danes pa se tu nahaja moderno plezališče.

15.00 Socerb
Grad Socerb je imel zaradi svoje strateške lege v preteklosti izredno velik pomen, danes pa v njem domuje restavracija. Pod gradom je na ogled Sveta jama, iz lokacije se odprejo čudoviti pogledi na Tržaški in Koprski zaliv.

15.45 Pokopališče školjk
Plaža z zanimivim imenom je domovanje kar 234 različnih vrst mehkužcev, 71 vrst polžev in 30 vrst ptic, ki bivajo v Tržaškem zalivu.

16.15 Slani sredozemski travnik
Na edinstvenem obrežnem ekosistemu in edinem sredozemskem slanem travniku v Sloveniji se nahaja dvignjena lesena učna pot. Na ogled so ostanki lupin školjk in polžev iz pokopališča školjk.

17.00 Valdoltra
V bližini današnjega obmorskega okrevališča so bile najdene sledi antične naselbine in tudi ostanki mozaikov. Tako varovano območje arheološke dediščine obsega večji del kompleksa Ortopedske bolnišnice Valdoltra.

17.30 Arboretum Debeli rtič
V sredozemskem parku se spoznajte z 230 različnimi rastlinskimi vrstami z vseh celin in se sprehodite po zeleni učni poti veveričke Hane.

Če si želite bolj aktivnega odkrivanja, se na izlet lahko odpravite tudi z električnimi kolesi.