Piran – Izola

Naj vas očara Piran, solinarsko mesto, kamor je neločljivo vtisnjen pečat nekdanje beneške republike. V Pomorskem muzeju “Sergej Mašera” Piran prisluhnite zgodbam ribištva in pomorstva. Pot nadaljujte do strunjanskih solin in čarobnega strunjanskega krajinskega parka, kjer lahko z 80 m visokega klifa opazujete, kje se
srečata morje in kopno. Potepanje pa zaključite v očarljivem ribiškem mestecu, Izoli in muzeju Izolani – hiši morja. Izola je mesto čarobnih uličic in mnogih skrivnosti, ki kar čakajo, da jih odkrijete.

9.00 Monfort
Prisluhnite solni zgodbi skladišča Monfort, ki je skupaj s skladiščem Grando redek primer ohranjenega skladišča soli nekdanje razvejene in gospodarsko pomembne panoge pridelave soli.

10.00 Pomorski muzej “Sergej Mašera” Piran
Muzej, ki domuje v palači Gabrielli, tik ob piranskem pristanišču, zbira, preučuje in predstavlja pomorsko dediščino in na pomorstvo vezane gospodarske panoge celotnega slovenskega prostora. Pomorske karte, obleke, bankovci, kovanci, ladijski modeli in drugi predmeti, vas bodo popeljali v preteklost tega kraja.

11.00 Piran in Tartinijeva hiša
Piran – slikovito istrsko mesto z izrazitim beneško-sredozemskim pridihom in dolgo zgodovino, je bil tudi dom violinista Giuseppeja Tartinija, kjer je v hiši koder je prebival, na ogled muzejska zbirka. Na ogled vabi še Benečanka – najstarejša ohranjena gotska hiša, Tartinijev trg, Trg 1.maja, pa piranski mandrač in župnijska cerkev na klifu.

Kosilo

13.30 Strunjan
Iz Pirana skočite v Strunjanske soline -najsevernejše in najmanjše soline v Sredozemlju, kjer se sol po tradicionalnem postopku pridobiva že več kot 700 let. Sprehodite se po Krajinskem parku Strunjan, kjer flišna obalna pokrajina združuje bogastva in lepote, tako naravne kot tiste, ki jih je skozi stoletja oblikoval človek. Pogledi na Mesečev zaliv s klifa vas bodo gotovo očarali.

Iz Pirana se je možno do lokacije v Strunjanu odpraviti z morskimi prevozi – z barko prek mobilne platforme za naročanje prevozov WAYV. Platforma deluje kot posrednik med ponudniki storitev ladijskih prevozov in potniki, ki si želijo prevoza po slovenskem morju. Uporaba aplikacije je brezplačna, potnik plača zgolj ceno prevoza, ki jo določi izvajalec prevoza pri oddaji ponudbe za prevoz.

 

Drugi del itinerarija – morski prevozi

15.00 Arheološki park Simonov zaliv
V življenje Rimljanov se boste lahko odpeljali v izolskem arheološkem parku, kjer so na ogled ostanki obmorske rezidencialne rimske vile z gospodarskim poslopjem in največje pristanišče iz istega časa.

15.45 Izola
Izola – mesto, ki so ga zaznamovali ribištvo in valovi, vas bo navdušilo s svojo morsko dediščino – starim pristaniščem, obnovljenimi starimi barkami, parkom Pietro Coppo, Manziolijevim trgom in Petelinjim rtom s pogledom na Alpe.

17.00 Izolana – hiša morja
Stopite po poti izolske preteklosti in skozi serijo dokumentarnih fotografij, video posnetkov in različnih eksponatov, raziščite izolski morski in obmorski značaj. Spoznajte se tudi z uspešnimi izolskimi športniki, znamenitim kartografom Pietrom Coppom in nekdanjo železnico Parenzano.