Ankaran – Koper

Nadihani svežine zelenih širin Krajinskega parka Debeli rtič, se povzpnite do prazgodovinskega domovanja naših prednikov v Elerjih. Od tam pot nadaljuje do Socerba, kjer Kras prehaja v slikovito Šavrinsko gričevje. Predajte se najlepšim razgledom proti morju, ki se ponujajo med vašim potepanjem po območju kraškega roba in v kamnitih gručastih vaseh koprskega zaledja odkrijte zaklade dediščine istrskega podeželja. Po ogledu Mrtvaškega plesa v Hrastovljah pa le nazdravite življenju v prvi vinski fontani v Sloveniji!

9.00 Resslov Gaj
Sprehodite se po Jurjevem hribu – enem lepše ohranjenih predelov z avtohtonim gozdom, kjer se nahaja tudi Resslov gaj in gozdna učna pot.

10.00 Park v starih Miljah
Le lučaj čez mejo s sosednjo Italijo se na 170 metrov visokem hribu nahaja park Stare milje, ki združuje arheološko najdišče in svetišče – cerkev. Od tu se odpira čudovit pogled na morje. V parku pa se odvijajo tudi različni kulturni dogodki.

10.45 Kaštelir nad elerji
Najvišji vrh miljskega polotoka in eno večjih prazgodovinskih gradišč tega območja – kaštelir nad Elerji. V srednji bronasti dobi je bil prav slednji med najpomembnejšimi v vzhodnem delu severnega Jadrana.

11.15 Socerb
Grad Socerb je imel zaradi svoje strateške lege v preteklosti izredno velik pomen, danes pa v njem domuje restavracija. Pod gradom je na ogled Sveta jama, iz lokacije se odprejo čudoviti pogledi na Tržaški in Koprski zaliv.

Kosilo

13.30 Črni Kal
Črni Kal – vasica z bogato zgodovino, pomembnimi arheološkimi najdišči in kulturnimi ostanki iz paleolitskega obdobja. V apnenčastih prisojnih stenah nad vasjo se je pisala zgodovina prostega plezanja v Sloveniji, danes pa se tu nahaja moderno plezališče.

15.00 Kubed
Kubed, ki ga domačini imenujejo »Čubed«, je poznan po ohranjenem delu srednjeveške utrdbe in cerkvici sv. Florijana iz leta 1860, ki stoji ob strmem skalnem griču nad vasjo.

15.30 Podpeč
Vas, ki je od daleč videti kot peč, je bila v zgodovini obveščevalno-varnostna postaja na poti, ki preči Kraški rob. Danes je tu še vedno mogoče videti 17 metrov visoki obrambni stolp.

16.15 Zanigrad
Istrska vasica brez stalnih prebivalcev je močno vpeta v Kraški rob. Tu najdemo ostanke gradu, ki je nekdaj predstavljal najvišjo utrdbo nad dolino reke Rižane. Prav iz utrdbe izvira tudi njeno ime –»zadnji grad« – zadnje ležeča utrdba.

16.45 Hrastovlje
Mediteranska vasica, ki je mednarodno poznana po freskah lokalne cerkve, poimenovanih Mrtvaški ples. Poslikava v cerkvi se uvršča v sam vrh bogate zakladnice srednjeveškega stenskega slikarstva na Slovenskem.

17.45 Marezige
Vinska vas s čudovitim pogledom na morje in romantičnimi sončnimi zahodi, se ponaša tudi s prvo vinsko fontano za degustacijo vina v Sloveniji. V vasi je več arheoloških najdišč.

 

Če si želite bolj aktivnega odkrivanja, se na izlet lahko odpravite tudi z električnimi kolesi.