Marezige – Piran

Med sprehodom po Škocjanskem zatoku spoznajte bogastvo sredozemskega močvirja, povzpnite se do Pomjana, najvišje ležeče vasi Šavrinskega gričevja in svoj izlet nadaljujte po piranskem zaledju. V Tonini hiši, ki je bila nekoč tipični istrski dom, začutite utrip življenja na podeželju, v Sečoveljskih solinah obudite tradicijo pridelovanja soli. Spomine na izlet pa zaokrožite s fotografijo iz slikovitega krajinskega parka Strunjan. Razgled s klifa je naravnost očarljiv!

9.00 Škocjanski zatok
Naravni rezervat – raj za številne živalske in rastlinske vrste, kjer med drugim naštejemo kar 259 različnih vrst ptic.

10.00 Izvir Rižane
V neposredni bližini kraškega izvira najbolj vodnate reke Rižane, ki mu pravimo tudi Zvroček, na samem stoji cerkvica z Marijino sliko in kip.

11.00 Marezige
Vinska vas s čudovitim pogledom na morje in naslednjo destinacijo na seznamu, se ponaša tudi s prvo vinsko fontano za degustacijo vina v Sloveniji. V vasi je več arheoloških najdišč.

Kosilo

13.00 Pomjan
V najvišje ležeči vasi šavrinskega gričevja, ki je ime dobila po nasadih jabolk (pomi), je nekdaj stala prazgodovinska utrjena naselbina – kaštelir.

13.45 Padna
Romantična istrska vasica, kjer si lahko izposodite električna kolesa in se odpravite na degustacijo oljčnega olja. Oglejte si še cerkev sv. Blaža in galerijo Božidarja Jakca.

14.30 Sv. Peter
V vasi »Šupeter« kot jo imenujejo domačini si oglejte etnografsko zbirko, Tonina hiša,ki je značilna kmečka podeželska hiša severozahodnega dela Istre iz 19. stoletja ali prej.

15.15 Nova vas nad Dragonjo
Slikovita gručasta vasica na visokem hribu šavrinskega gričevja, ki jo je na zemljevid Istre v 16. stoletju vrisal kartograf in korograf Pietro Coppo.

16.00 Sečoveljske soline
Priporočamo vodeni ogled Muzeja solinarstva, spoznavanje nesnovne dediščine solinarstva in tradicionalne pridelave soli v krajinskem parku Sečoveljske soline.

17.30 Strunjan
Iz Sečoveljskih solin skočite še v Strunjanske – najsevernejše in najmanjše soline v Sredozemlju, kjer se sol po tradicionalnem postopku pridobiva že več kot 700 let. Dan zaključite s sprehodom po Krajinskem parku Strunjan, vse do križa, kjer flišna obalna pokrajina združuje bogastva in lepote, tako naravne kot tiste, ki jih je skozi stoletja oblikoval človek. Pogledi na Mesečev zaliv s klifa vas bodo gotovo očarali.

Na izlet se lahko odpravite tudi z električnimi kolesi ali pa se od Sečoveljskih solin do Strunjana odpeljete z barko prek mobilne platforme zanaročanje prevozov WAYV.