Spomeniki II. svetovne vojne na Debelem rtiču

V sklop nemškega vojaškega utrdbenega sistema ob istrski obali v času pričakovanja zavezniškega izkrcanja v severnem Jadranu med drugo svetovno vojno so spadala tudi utrjevalna dela v okolici Ankarana, kjer je moč videti še številne ostaline. Na območju nekdanjega samostana Sv. Nikolaja so že poleti 1944 pričeli z gradnjo bunkerja –
opazovalnice. Povsem ohranjen bunker se nahaja v turističnem kompleksu Adria, tudi med vinogradi na Debelem rtiču sta ohranjena dva topniška položaja in najmanj dva bunkerja. Bunker, med vinogradi v obliki stolpa, ki stoji še danes, naj bi za dobršni del Tržaškega in zlasti Koprskega zaliva omogočal nemški nadzor in pravočasno obveščanje pred morebitnim prihodom zavezniških vojaških ladij in letal.
Nemška vojska je mobilizirala vse prebivalce območja, da so gradili bunkerje, strelska gnezda in jarke, saj so pričakovali, da se bodo zavezniške sile med operacijo Overlord izkrcale prav v Tržaškem zalivu. To so bile Galeje na Debelem rtiču, bunkerji in pokopališča ladij.

Lokacija artefakta