Tubus fittilus

Keramične cevi, t. i. tubi fittili, so uporabljali pri gradnji obokov in kupol najrazličnejših stavb, od cistern do templjev in term ter v zasebni arhitekturi. Na obeh konceh so odprte, spodnja stran je širša. Cilindrične so oblike, v zgornjem delu zoženi v ozko podolgovato grlo in so podobni steklenicam. Izdelovali so jih na lončarskem vretenu. Zunanja površina je lahko gladka ali spiralasto narebrena.
V Fizinah so med arheološkimi raziskavami morskega dna bili odkriti trije primerki podobnih cevi, ki so na dno prispeli ob eni priložnosti, kar bi lahko pomenilo, da so bili odvrženi z ladje po tem, ko so odslužili svojemu namenu, morda kot zagozde za fiksiranje amfor v ladijskem trupu. V osemdesetih letih dvajsetega stoletja je v Fizinah bila naključno odkrita nekoliko večja po dimenzijah, po obliki pa podobna keramična cev.
Začetek proizvodnje keramičnih cevi tega tipa sodi v zadnjo četrtino 2. stoletja. Izdelovali so jih v lončarskih delavnicah v okolici Kartagine, od 3. stoletja naprej pa tudi v notranjosti Tunizije.
Datacija: 4. stoletje
Najdišče: Fizine, podvodna arheološka izkopavanja leta 2018
Original hrani: Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran

Lokacija artefakta