Svečana častniška uniforma vojne mornarice Kraljevine Jugoslavije

Zimska svečana uniforma zunaj postroja kapitana bojne ladje Vojne mornarice Kraljevine Jugoslavije Ivana Kerna po predpisu iz leta 1936.
Uniforma je sestavljena iz temno modrega plašča redingota z rokavnimi oznakami kapitana bojne ladje, paradnih epolet za častnike po predpisu iz leta 1936, ešarpe in zimskih hlač za častnike, dvorogeljnega klobuka za višje častnike po predpisu iz leta 1936 in mornariške častniške sablje s portepejem. Na prsnem delu redingota so odlikovanja: red belega orla, red jugoslovanske krone in red sv. Save. Redingot z ešarpo in sabljo so častniki vojne mornarice z običajno častniško kapo in epoletami nosili tudi k svečani uniformi za postroj.
Ivan Kern, rojen v Žužemberku leta 1898, je čin kapitana bojne ladje dosegel leta 1934. Od leta 1936, ko je nosil to uniformo, je bil predavatelj in pozneje upravnik na Pomorski vojni akademiji v Dubrovniku, v Poveljstvu mornarice v Zemunu, poveljnik Sestava vojnih sil in nazadnje poveljnik šibeniškega flotnega odreda. Ob kapitulaciji Jugoslavije 16. aprila 1941 sta pod njegovim vodstvom torpedovki Durmitor in Kajmakčalan odpluli k zaveznikom v Severno Afriko, kjer so pomorščaki v Sestavu jugoslovanskih pomorskih sil v inozemstvu še naprej nosili jugoslovanske uniforme.
Original hrani: Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran

Lokacija artefakta