Model podmornice P-2 Nebojša

Model podmornice P-2 Nebojša Vojne mornarice Kraljevine Jugoslavije. Model iz lesa je izdelal podmorničar Vojne mornarice SFRJ, zastavnik II. reda Ciril Kočevar.
Podmornica Nebojša je bila ena od štirih podmornic Jugoslovanske kraljeve mornarice. Skupaj z njeno dvojčico, podmornico Hrabri, so jo zgradili v Newcastlu v Veliki Britaniji leta 1928. To sta bili 72 m dolgi podmornici razreda L s podvodnim izpodrivom 1165 t, največjo globino potopa 60 m, največjo podvodno hitrostjo 10,5 vozlov in hitrostjo površinske plovbe do 17,5 vozlov. Njuna dolžina podvodne plovbe je znašala 70-80 M. Podmornice iz tega obdobja so bile zaradi slabih podvodnih lastnosti namenjene bojevanju pod vodno gladino in nad njo, zato je imel Nebojša za bojevanje poleg 6 torpednih cevi tudi top. Posadka je štela 45 mož.
Prvi poveljnik podmornice Nebojša je bil kapitan korvete Vladimir Pfeifer iz Leskovca pri Krškem, ki je pred tem poveljeval že na avstro-ogrskih podmornicah. Nasledil ga je kapitan bojne ladje Miroslav Štumberger iz Šmarij pri Jelšah. Med slovenskimi poveljniki podmornice Nebojša sta bila med skupno 10 poveljniki še poročnika bojne ladje I. reda Josip Černi in Anton Javoršek. Slednji ji je poveljeval tudi ob kapitulaciji Jugoslavije 16. aprila 1941. Ko se je na ukaz poveljstva skupaj z večino posadke izkrcal s podmornice, je podmornica s posadko prostovoljcev in novim poveljnikom Đorđem Mitkovićem odplula k zavezniškim silam v Aleksandrijo. Po vojni se je vrnila v Jugoslavijo, kjer so jo pod imenom P-801 Tara uporabljali v šolske namene, a ni več plula. Razrezali so jo leta 1958.

Original hrani: Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran

Lokacija artefakta