A. Hanzen: Dvojambornik na razburkanem morju

Aleksej HANZEN (1876-1937), Dvojambornik na razburkanem morju, 20./30. leta 20. stoletja, olje na lesu, 8,5 x 15 cm; inv. št. U. 844
Ruski slikar marinist in grafik švedskega porekla Aleksej Hanzen se je na očetovo željo moral posvetiti študiju prava, doktoriral iz pravnih ved, a njegov ded po materini strani je bil eden največjih ruskih marinističnih slikarjev Ivan Konstantinović Ajvazovski, ki je bil njegov prvi učitelj. Aleksej Hanzen je zato študiral na slikarski akademiji v Münchnu, Akademiji lepih umetnosti v Berlinu in Dresdnu. Debitiral je na veliki umetniški razstavi v Berlinu, nato razstavljal po vsej Evropi, zaradi izjemnega uspeha so ga poklicali v St. Petersburg za marinista cesarske mornarice, veliko je potoval s cesarsko družino in jahto Standard. Iz Rusije in mnogimi emigranti se je leta 1919 zatekel v Jugoslavijo in se nastanil v Dubrovniku, kjer je živel in neprestano upodabljan Jadran v vseh vremenskih prilikah, obalo, čolne in jadrnice.

Dvojambornik na razburkanem morju z zvitimi jadri in plapolajočo zastavo se na razburkanem, penečem se morju bori z visokimi in pretečimi valovi. Kljub miniaturnosti slika dosega močno ekspresivnost morskega nevihtnega razpoloženja.
Original hrani: Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran.

Lokacija artefakta