A. F. von Ramberg: Jadrnica Taormina na Atlantiku

August Freiherr von RAMBERG (1866-1947), Jadrnica Taormina na Atlantiku, 1916, olje na platnu, 79 x 118 cm; inv. št. U. 700

Avstrijski marinist in ilustrator August Freiherr von Ramberg izhaja iz pomorske in umetniške družine. Odločil se je za pomorski poklic, končal pomorsko akademijo na Reki, plul je na korveti “Donau”, na križarki “Kaiserin Elisabeth” s prestolonaslednikom Francem Ferdinandom, zaposlen pa je bil tudi kot torpedni poveljnik in navtični častnik ter deloval tudi v pomorskem Arzenalu v Pulju. Čeprav je že v mladosti risal se je od leta 1908, ko je živel na svojem posestvu v Dubrovniku, posvetil marinističnemu slikarstvu. Zaradi oficirskega staža, izkušenj in znanja iz navtike in pomorstva, ki ga je uporabljal pri detajlnem realističnem slikanju ladij, ga uvrščamo med najpomembnejše in izjemno cenjene mariniste.

Portret 23 m dolge dvojambornice Taormine, leta 1871 izdelane v Southamptonu v Angliji, s katero so njen lastnik grof Girolamo Colloredo Mannsfeld, in oficirja Avstro-ogrske vojne mornarice Anton Dolenc in Paul Pacher uspešno prepluli Atlantski ocean, se od drugih Rambergovih marin in dokumentarnih portretov predvsem vojnih ladij, ki jih hranimo v muzejski zbirki, razlikuje po izjemno svežem koloritu in dinamiki ujetega trenutka.

Original hrani: Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran.

Lokacija artefakta