Piran

Piran je slikovito istrsko mesto z izrazitim beneško-sredozemskim pridihom in dolgo zgodovino. Leži na ozkem polotoku, ki se globoko zajeda v morje, k njegovemu značilnemu videzu pa danes prispevata kompleks cerkve sv. Jurija na vrhu vzpetine in obzidje na pobočju hriba Mogoron. Mesto prvič omenja v 7.stoletju geograf iz Ravene, in sicer kot Piranon. Pomen imena Piran se običajno razlaga z grško besedo pyr (ogenj) v povezavi s svetilnikom in plovbo grških ladij v antiki. Nekateri raziskovalci menijo, da je Piran nastal v rimskem času, drugi pa domnevajo, da je bilo na prostoru cerkve sv. Jurija prazgodovinsko naselje. Arheološke raziskave dokazujejo, da je bil prostor okrog Starega trga (danes Trg 1.maja) poseljen že v bronasti dobi.
Današnja podoba Pirana odseva zlasti kulturni in arhitektonski vpliv dolge beneške vladavine (1283 – 1779). Leta 1894, v času avstrijske vladavine, so zasuli stari mandrač in porušili stari dvižni most; tako je nastal nov velik mestni trg, kjer so leta 1896 slavnostno postavili kip velikemu piranskemu glasbeniku Giuseppeju Tartiniju in ga po njem preimenovali. Po drugi svetovni vojni in priključitvi Istre k Jugoslaviji, kljub korenitim demografskim in etničnim spremembam zaradi odhoda večine italijanskega prebivalstva, večjih posegov v urbanistično ureditev starega Pirana ni bilo, saj je bilo mesto zaščiteno.
Danes je Piran priljubljena turistična destinacija, hkrati pa gosti upravo Občine Piran, sodišče ter nekaj pomembnih kulturnih ustanov: Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran , Obalne galerije, Skupnost Italijanov »Giuseppe Tartini« Piran v Tartinijevi rojstni hiši, kjer je tudi muzejska zbirka, Akvarij, Mediadom Pyrhani itd.

Lokacija artefakta