Nekdanja ladjedelnica 2. oktobra

Ladjedelnica se je v Izoli večkrat preimenovala (2. oktober Izola, Slovenska ladjedelnica, Ladjedelnica Izola). Podjetje je bilo specializirano zlasti za popravila in rekonstrukcijo vseh vrst plovil. Leta 2011 so iz ladjedelnice odpeljali dok, ki ga je ta prodala turški družbi. Močan vlačilec Pegasos je namreč odvlekel 139 metrov dolgo, 32 metrov široko in več kot 8000 ton težko plovilo iz železne in betonske konstrukcije. Dok ruske izdelave je dolga leta dajal kruh stotinam ladjedelniških delavcev in njihovim družinskim članom. Ladjedelnica danes ne deluje več.
Pred tem so tudi v Izoli ladjedelski mojstri izdelovali in popravljali lesene ladje v manjših ladjedelskih obratih, imenovanih škveri. Gradili so v glavnem ladje za obalno plovbo in lokalne naročnike. V Izoli sta imeli med obema vojnama vsaka svojo ladjedelnico tudi tovarni ribje industrije Ampelea in Arrigoni.

V spomin na nekdanjo ladjedelnico je v Izoli postavljen ladijski vijak, ki je posvečen vsem, ki so prispevali k razvoju slovenske pomorske tradicije.

Lokacija artefakta