Prikaz trase Parenzane

Povprečna hitrost vlaka, ki je vozil po progi, je bila 25km/h; najvišja hitrost pa 31 km/h. S 123 km je povezovala 33 istriskih krajev in imela 35 postajališč. Istrijani so ji pravili kar Istranka oz. Istrijanka. Ob priključitvi Istre k Italiji so jo uradno preimenovali v La Parenzana, vendar domačini tega imena niso sprejeli. Uveljavilo se je šele po veliki priselitvi ljudi iz osrednjega dela Slovenije, ko istrske proge že davno ni bilo več.
Parenzana je bila speljana od Trsta čez Škofije, skozi Dekane, mimo Kopra in Izole do Portoroža, mimo sečovelj na savudrijski polotok, nato nazaj proti Bujam in Grožnjanu v dolino reke Mirne, preko Motovuna na Vižinado in vse do Poreča. Danes bi potekala po ozemlju treh držav in sicer 13 km preko Italije, 32 km preko Slovenije in 78 km preko Hrvaške.

Po poti nekdanje železniške proge se danes lahko sprehodite peš ali zapeljete s kolesom (sledite označbam Parenzana – D8). Celotna proga je imela 8 predorov, dva od teh sta v Sloveniji – med Izolo in Strunjanom se nahaja predor Šalet, med Strunjanom in Portorožem pa Valeta.

Lokacija artefakta