Tartinijeva violina

Tartinijeva violina, najdragocenejši eksponat, ima osrednje mesto, Odslej je na ogled v celoti poslikani Sobi s pokrajinami in cvetličnimi tihožitji, kjer jo lahko občudujemo, obkrožimo in medtem prisluhnemo njenemu zvoku oziroma najbolj znanim Tartinijevim sonatam, posnetim na enkratni zgoščenki Tartini’s Violin (Črtomir Šiškovič, Luca Ferrini).
Tartinijeva violina, ena od treh, ki jih je z oporoko zapustil Giuseppe Tartini in edina od nekdaj hranjena v njegovem rojstnem mestu. Izdelal jo je pater Nicolò Amati – Nicolò Marchioni iz Bologne, datirana je med letoma 1715 in 1725.
Pripadnost Tartinijeve violine so potrdili leta 1937 v Cremoni, kjer so izdali certifikat pripadnosti, ki je prav tako razstavljen v muzejski zbirki.
Izjemno kvaliteten historični instrument je skozi čas dobil nekaj poškodb, zato je bil večkrat restavriran. Restavrirali so ga: Maksimilijan Skalar leta 1954, Vilim Demšar leta 1991, László Lakatos leta 2005, od leta 2016 pa zanj skrbi Bruce Carlson iz Cremone, ki je tudi tutor Paganinijeve violine v Genovi.
Na Tartinijevo violino, odličen in dobro uigran historični instrument, so v zadnjih dvajsetih letih koncertirali nekateri slavni violinisti.

Lokacija artefakta