Trg 1. maja

Trg 1. maja oziroma Prvomajski trg, nekdanji Stari trg (Piazza vecchia), je bil do konca 13. stoletja središče srednjeveškega strnjeno pozidanega mestnega jedra na polotoku Punta.
Beneška oblast je tedaj svoj sedež oblasti preselila ob notranji pristan – mandrač (današnji Tartinijev trg), kjer mestna hiša, sicer v novi preobleki, stoji še danes.
Prostor na starem trgu pa so Pirančani po dolgih obdobjih pomanjkanja vode izkoristili za postavitev velikega vodnega zbiralnika – cisterne (cisterna), v katero se je zbirala deževnica z bližnjih streh. Sredstva za izgradnjo je zagotovil piranski Veliki svet in tudi beneški senat preko plemiških družin Marcello in Bembo.
Zbiralnik, več kot 20 metrov dolg in 15 metrov širok, ki je lahko hranil 4000 hl vode, je bil zgrajen leta 1776. Južni vhod, na nekoč z ograjo zaprto ploščad z vodnjakoma, kjer so z vedri črpali vodo, krasita kamniti skulpturi Pravice in Postave, severni pa baročna putta. Avtor cisterne je Simone Battistella iz Rovinja, od koder je tudi istrski kamen.

Lokacija artefakta